UVOD

Osnovna škola Kreativan razvoj s pravom javnosti najstarija je privatna osnovna škola u hrvatskoj. Počela je raditi 4. listopada 1995. godine. 2002. godine otvorili smo našu vlastitu školsku zgradu s 3 sportske dvorane, zatvorenim bazenom, velikim voćnjakom i vanjskim sportskim terenima. Škola ima vlastita parkirališta i 24-satnu zaštitarsku službu. Iste godine proradio je i vrtić u okviru naše škole, a već sljedeće godine počela je raditi i naša Privatna gimnazija Dr. Časl, kao logičan nastavak školovanja učenika koji završe OŠ Kreativan razvoj. Od 2013. godine u sastavu OŠ Kreativan razvoj djeluje i međunarodna škola na engleskom jeziku po britanskom kurikulumu – British International School of Zagreb.

Učenici se u Kreativan razvoj upisuju neovisno o mjestu stanovanja. Upisi se odvijaju u proljeće, a naknadni upisi u školu ovise o slobodnim mjestima. S obzirom na činjenicu da u školi u njenih 24 godina rada nije bilo nasilja i zlostavljanja učenika, bilo verbalnog ili fizičkog, te da nikad nije bilo ovisnika, a cijela je škola i njezino okruženje pod 24-satnom elektronskom i fizičkom zaštitom, taj je sigurnosni aspekt postao vrlo važan čimbenik pri odluci roditelja koji upisuju djecu u našu školu. Učenici u školi od osnutka nose školske majice i trenirke kao školske uniforme te i na taj način štitimo djecu od pogibelji potrošačkog društva.

Kreativan razvoj je osnovna škola u kojoj se radi s malim skupinama učenika i nastoji osigurati optimalne uvjete za razvoj kreativnosti i otkrivanje nadarenih učenika. Budući da je nastava ustrojena kao cjelodnevna, to se sve nastavne i izvannastavne aktivnosti učenika, uključujući učenje i brojne treninge (nogomet, stolni tenis, košarka i plivanje), odvijaju u školi u vremenu od 9:00 do 16:35 sati. Učenici tijekom radnog dana imaju tri obroka u vlastitom restoranu, a u školu ih dovoze roditelji ili organizirani prijevoz. Tijekom tjedna učenici u pravilu ne odnose osobni školski pribor kući, već to prema želji mogu učiniti u vrijeme vikenda. Naravno, ukoliko sudjeluju u svim izbornim i izvannastavnim programima, tada jednostavno ne stignu sve obaviti u školi pa se javlja potreba za dodatnim radom kod kuće.

Naši učenici često u okviru nastave putuju svijetom kako bi upoznali druge narode, njihovu kulturu, povijest i običaje. Ta su putovanja sastavni dio njihove naobrazbe i odgoja, ali nisu obvezna.

Mnoga poboljšanja u hrvatskom školstvu preuzeta su od naše škole. Npr. cjelodnevna nastava, svakodnevno učenje engleskog jezika od prvog razreda, njemački i talijanski jezik od drugog razreda, informatika i dramski odgoj od prvog razreda, univerzalna sportska škola, školske uniforme, a posljednje je jesenji odmor. Učenici svakodnevno imaju tjelesnu i zdravstvenu kulturu, a poslije podne još 1 do dva sata sportskih treninga.